Skip to Content

Как да премахнете петна от мазнини

Мазнините оставят тъмни петна по дрехите, които често са трудни за отстраняване. Да спасите дрехите си от постоянно увреждане, означава да изберете правилния препарат на Persil за премахване на петна от мазнини, за да третирате петното бързо и лесно, докато е прясно.

no information

Разлики между премахване на петна от мазнина с гъста консистенция и течни мазнини

В много от случаите двата вида мазнини се използват за едни и същи цели вкъщи, било то за готвене или за смазване. Те се различават леко на външен вид; едните са полутечни, докато другите са течни. И двата вида мазнини могат да бъдат от животински произход, а течните също така могат и да са с растителен. Въпреки разликите видовете мазнини са толкова подобни в повечето си характеристики, че за премахването на петната от тях се прилага същият процес.

Типове петна от мазнини

Преди да премахнете петно от мазнина, е важно да знаете с какъв тип петно си имате работа. Растителните мазнини, зехтинът, мазнината за марината и кокосовото масло са все типични готварски мазнини, които можете да откриете в кухнята си. Също така има масла в определени храни, като например кравето и фъстъченото масло, които могат да оставят същия тип петно като готварските мазнини. Лосиони, вазелин и дори продукти за коса с масло могат също да изцапат дрехите Ви.

Премахване на петна от мазнини: Стъпка по стъпка

Трябва да отстраните мазно петно от панталона си? Имате петно от мазнина по ризата? Ето какво трябва да направите:

  1. Изберете най-подходящия препарат на Persil според цвета и типа пране
  2. Попийте с чиста бяла кърпа, за да премахнете мазнината, която не е попила в материята
  3. Третирайте предварително с препарат Persil Power Gel или Persil Color Gel
  4. Изперете на най-високата температура, която няма да увреди материята
  5. Проверете дали петното е отстранено
  6. Повторете процеса при необходимост.

Как да изберете препарат

Премахването на петна от мазнини започва с избирането на правилния препарат на Persil. Persil Прах или Гел ефикасно извличат петна от мазнини, докато Persil Гел се препоръчва за предварително третиране. За изпиране използвайте Persil Universal  за бяло пране, Persil Color за цветно пране и Perwoll Wool & Silk за деликатни тъкани като вълна и коприна.

Предварително третиране

Преди да третирате петното, отстранете колкото е възможно повече мазнина от дрехата. Попиването с чиста бяла кърпа ще премахне мазнината, без да я разпространява допълнително в материята.

За предварително третиране можете да използвате малко количество Persil Power Gel (за бяло пране) или Persil Color Gel (за цветно пране) или Perwoll за деликатни тъкани и да го нанесете директно върху петното, като внимателно го втриете и оставите да подейства 5 минути.

Изперете и изплакнете

За ефективно премахване на петна от мазнина, изперете дрехата възможно най-бързо. Вижте етикета с инструкции за третиране, след което изперете на най-високата температура, която не би увредила типа материя, най-добре с Persil Power Гел (за бяло пране) или Persil Color Гел (за цветно пране), като следвате указанията за „силно замърсено пране“ на опаковката.

 

Проверете дали петното от мазнина е изчезнало

Ако петното от мазнина все още се вижда, не изсушавайте дрехата. Така петното може да засъхне и да стане дори още по-трудно за отстраняване. Вместо това, повторете процеса на предварително третиране и изперете отново.

При упорити петна можете да накиснете дрехата в разтвор от избран от Вас препарат за час или дори повече, след което да изперете материята отново. Прочетете инструкциите за третиране на дрехите Ви и ги следвайте внимателно.

 

Премахване на петна от мазнина от различни тъкани и типове пране

Като използвате стъпките, описани по-горе, можете да премахнете петна от множество типове дрехи и пране, включително блузи, ризи тип поло, дънки, пуловери, маркови дрехи, текстилни салфетки и дори чаршафи. Но бъдете внимателни, когато става дума за деликатни тъкани като например коприна или вълна. Perwoll Wool & Silk често е най-добрата опция за този тип материи.

За дрехи, подлежащи само на химическо чистене като например рокли и костюми, се консултирайте с професионалист по премахване на петна. Избягвайте да използвате натурални или домашни средства за отстраняване на мазнина; определени натурални решения може да са твърде киселинни за материята и да причинят повече вреди.

Петната от мазнина все още личат след изпиране и сушене?

Забелязали сте петното от мазнина чак когато сте извадили дрехата от сушилнята?

Макар едно засъхнало петно от мазнина определено да е по-трудно за премахване, не е невъзможно. За да го отстраните, сложете малко количество мазнина върху същото място, за да „съживите“ петното. След това третирайте предварително с избрания от Вас препарат за почистване на петна, изперете и проверете дали петното е изчезнало. Повторете, ако е необходимо, за да премахнете петна от мазнина от дрехите след сушене.

Не се отказвайте от дрехите си просто заради едно петно от мазнина. Премахнете го бързо с тези съвети.

 

Още продукти

  • Persil Universal Прах

    Persil Universal прах

  • Persil Universal Гел

    Persil Universal гел

  • Persil Color Прах

    Persil Color прах

Най-новото от Persil

  • Как да премахнете петна от мастило и химикал

    Как да премахнете петна от мастило и химикал

  • Как да премахнете петна от пот от ризи

    Как да премахнете петна от пот от ризи

  • Как да премахнете петна от кафе и чай

    Как да премахнете петна от кафе и чай