Как да премахнете петна от мастило и химикал

Протекли касети с принтерно мастило, спукани химикалки и счупени маркери – всичко това води до дразнещи и трудни за почистване петна от мастило и химикал. Макар тези типове петна да оставят тъмни и мръсни следи върху дрехи и домашни вещи, тяхното отстраняване не е толкова трудно, колкото си мислите.

Как да премахнете петна от мастило и химикал

Типове петна от мастило и химикал

Първо, трябва да определите с какъв тип петно от мастило си имате работа. Имате мастило от протекла химикалка върху дрехата си? Маркер? Касета с мастило за принтер? След като разберете откъде е дошло мастилото, можете да определите от какъв препарат за премахване на мастило се нуждаете и стъпките, които трябва да предприемете, за да отстраните петното.

Как да премахвате мастило от дрехи: Стъпка по стъпка

  1. Изберете препарата на Persil, от който се нуждаете според типа дреха.
  2. Третирайте предварително петното с малко количество перилен препарат и вода.
  3. Изперете материята на възможно най-висока температура според етикета на производителя.
  4. Проверете дали петното от мастило е изчезнало.
  5. Повторете при необходимост.

Избор на препарат

Преди да изперете изцапаната с мастило дреха, винаги поглеждайте етикета ѝ, за да видите дали може да се пере в пералня и дали има други специални инструкции за третиране. За бяло пране използвайте Persil Universal или Persil Power Гел  като перилен препарат. За цветни материи използвайте Persil Color или Persil Color Гел. Ако става дума за деликатни тъкани, използвайте Perwoll Wool & Silk.

Третирайте предварително петното

Ако петното от мастило е причинено от някакъв вид средство за писане, например химикалка, нанесете малко количество от Вашия перилен препарат Persil върху зоната и внимателно го втрийте в материята. Като използвате чиста кърпа, нанесете малко количество вода върху перилния препарат с деликатно потупване.

За по-упорити петна като перманентен маркер и мастило от принтер може да се наложи да го разтъркате малко повече и да използвате препарат на Persil. Сложете обилно количество от препарата върху петната от перманентен маркер. За петна от мастило от принтер отстранете колкото е възможно повече течност от материята, като поставите две хартиени кърпи от двете й страни и след това търкате от опаката страна, за да изтикате мастилото навън. След това нанесете обилно избрания от Вас перилен препарат на Persil върху петното.

Във всеки случай Ви съветваме да третирате предварително петното, като потупате леко с памучен абсорбиращ тампон, напоен предварително в алкохол. След това нанесете малко количество от подходящ според цвета и вида на дрехата перилен препарат Persil директно върху петното и изчакайте (около 10 минути), за да се накисне.

Изперете изцапаната с мастило тъкан

Веднага щом приключите с предварителното третиране, изперете незабавно материята. Много мастила, като например тези в химикалките, са разтворими във вода, и ще се изперат, ако успеете да реагирате достатъчно бързо. Изперете дрехата на най-високата температура, която е безопасна за материята.

Проверете петното

Когато приключите с изпирането, проверете дали петното е още там. Някои петна, особено тези върху тъмни дрехи, е трудно да бъдат забелязани, когато дрехите са мокри. Не поставяйте дрехите в сушилнята, тъй като ако петното е още там, това ще го фиксира трайно. Вместо това оставете дрехата да изсъхне на въздух. Ако след това все още виждате петното, повторете стъпките за предварително третиране и изпиране.

 

Премахване на петна от мастило от различни типове пране и специални материи

Какво обаче се случва, ако мастило попадне върху текстил, който не може да се пере в машина – например рокля, костюм, покривка за маса или чанта? Ако това се случи, нанесете малко количество от перилния препарат на Persil върху петното, оставете го да подейства няколко минути, след това измийте с колкото се може по-малко вода. Оставете да изсъхне на въздух и проверете дали петното е изчезнало.

Ако става дума за деликатни тъкани, като например кожа, велур, вълна или коприна, може да се наложи да изперете на ръка, за да избегнете увреждане на материите. Винаги първо четете етикета с инструкции за третиране на дрехата. Издръжливи тъкани, като например винил, лен, деним, найлон и полиестер могат да се перат в пералня при високи температури. Други материи не могат.

Петна от мастило и химикал: Сложни случаи

Видели сте петно от мастило, което досега сте пропускали? Премахване на петна след изпиране или изсушаване е трудно, но не е невъзможно. За да го направите, трябва да смесите равни части от Вашия гел за пране Persil и вода. Нанесете разтвора към петното, след което го оставете да престои няколко часа. След това изперете дрехата в студена вода. Може да трябва да повторите тези стъпки повече от веднъж.

 

Домашни средства за премахване на петна от мастило и химикал

Докато се чудите как да премахнете мастило от дрехите си, решавате да пробвате натурално средство за премахване на петна. Но това не винаги е добър вариант. Перилният препарат на Persil е създаден, за да премахва мръсотия и петна; домашните средства за премахване на петна могат да имат нежелани последици, когато влязат в контакт с Вашите дрехи и пералня. Оцетът например може с времето да увреди гумените и пластмасовите части на пералнята Ви поради своята киселинност. Белината, перхидролът и лимоновият сок могат трайно да увредят цветното пране.

Отстранете петна от мастило и химикал бързо с тези лесни съвети. Не забравяйте да проверите етикета на дрехата и да действате колкото се може по-бързо, когато трябва да почистите тези петна.

Още продукти

  • Persil Universal Прах

    Persil Universal прах

  • Persil Universal Гел

    Persil Universal гел

  • Persil Color Прах

    Persil Color прах

Най-новото от Persil

  • Как да премахнете петна от мастило и химикал

    Как да премахнете петна от мастило и химикал

  • Как да премахнете петна от пот от ризи

    Как да премахнете петна от пот от ризи

  • Как да премахнете петна от кафе и чай

    Как да премахнете петна от кафе и чай