Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Какво означават символите в таблицата за дозиране? Какво означава таблица за дозиране?

В таблицата за дозиране върху всяка опаковка на Persil може лесно да се види необходимата доза перилен препарат.

Размерът на дозата зависи от степента на замърсяване на прането (показана в колоните) и твърдостта на водата в региона (показана на редовете). Препоръчителната доза за всички продукти на Persil е въз основа на 4,5 кг пране.

Как да разбера коя е правилната доза?

Върху всяка опаковка на Persil има конкретна препоръчителна доза. Оптималното количество препарат зависи от количеството пране в пералнята, степента на замърсяване и твърдостта на водата. Ако е необходимо предпране при изключително силни замърсявания, изберете най-ниската препоръчителна доза.

Само чрез правилно дозиране на препарата, може да си грижите за околната среда, да пестите пари и да избягвате натрупването на препарата в пералната машината и тъканите.

Кой може да ме информира за твърдостта на водата в моя регион?

Ако не знаете каква е твърдостта на водата във Вашия регион, можете да попитате в местното ВиК. Нашият съвет: Можете да намерите информация за връзка с ВиК върху сметката за вода или в интернет.

Къде мога да получа дозираща чаша?

Можете да поръчате дозираща чаша безплатно, като попълните следния формуляр: Кликнете тук.

Какво означава твърдост на водата?

Твърдостта на водата посочва количеството варовик, разтворен в един литър вода, измерено в милимола (mmol) калциев карбонат (CaCO3). В Германия например твърдостта на водата обикновено се измерва в немски градуси (1º dH съответства на около 0,19 mmol CaCO3 на литър вода).

Тази информация е важна за определяне на дозата перилен препарат според указанията върху опаковката.

Какво означават степените на замърсяване в таблицата за дозиране?

Леко замърсено:
Без видимо замърсяване или петна*. При някои дрехи се усеща телесна миризма. Примери: Светли летни и спортни дрехи (носени само няколко часа), тениски, ризи, блузи (носени 1 ден), спално бельо за гости и хавлиени кърпи (използвани 1 ден).

Нормално замърсени:
Видимо замърсяване и/или няколко светли петна*. Примери: Тениски, ризи, блузи (напоени с пот или носени няколко пъти), бельо (носено 1 ден), хавлиени кърпи, спално бельо (използвано максимум 1 седмица), завеси без никотинови петна (използвани максимум 6 месеца)

силно замърсено:
С видимо замърсяване и/или петна*. Примери: Кърпи за съдове и кухненски кърпи за ръце, ленени салфетки, бебешки лигавници, детски дрехи и футболни екипи (с петна от трева и замърсяване), дрехи за тенис (изцапани с кал), работни дрехи (напр. работно облекло на металурзи, хлебари и месари, което може да се пере вкъщи)

много силно замърсено:
Много петна, проникнали дълбоко в тъканите и/или петна*, които са ясно видими и вероятно стари, дрехи със силна неприятна миризма.

Примери: горепосочените замърсявания върху покривки за маси, ленени салфетки, кърпи за съдове, кухненски кърпи за ръце, кърпи за почистване, мопове, бебешки лигавници, детски дрехи, спортни дрехи и футболни екипи (силно замърсени с кал, пръст и трева), работни дрехи.

* Типични петна

Отстраняеми: Чай, кафе, червено вино, плодове, зеленчуци,

Съдържащи протеини/въглехидрати: Кръв, яйце, мляко, нишесте,

Съдържащи мазнини/масло: Липиди, готварско олио/мазнини, сосове, петрол, восък

Пигменти: Сажди, почва, пясък

Защо препоръчителната доза зависи от твърдостта на водата?

Пране, при което използваният препарат е твърде малко за твърдостта на водата в региона, не само ще придобие сивкав оттенък във времето, но също така ще придобие и други негативни качества:

  • Постепенно ще стане по-твърдо,
  • Ще започне да издава неприятна миризма
  • Поради натрупване на варовикови наслоявания ще стане по-тежко и с по-малко абсорбиращи свойства.
  • Качеството на прането бързо ще се влоши

За съжаление натрупването на варовикови наслоявания е необратимо! Затова ако искате да предпазите пералнята си и трайността на текстилните материи, трябва да използвате достатъчно количество перилен препарат. „По-малко“ в този случай не означава „повече“ и може да струва много скъпо. Компонентът за омекотяване на водата в Persil (както и в другите препарати на Henkel) предотвратява посочените по-горе негативни последици. Необходимото количество препарат лесно може да се види в таблицата за дозиране на опаковката на продукта. Ако не знаете каква е твърдостта на водата, моля попитайте в местното ВиК.

Разумно ли е силно и леко замърсеното пране да се смесват?

Силно замърсеното пране не бива да се смесва с леко замърсеното. Силно замърсено пране изисква повече препарат и по-висока температура на пране, докато за леко замърсеното пране е необходима малка доза препарат и температура около 20º C.

Защо не е необходим допълнителен омекотител за вода?

Ако се спазват препоръките за дозиране, не се налага използването на омекотители за вода заедно със съвременните перилни препарати на Persil.

Всички продукти на Persil са предназначени да предпазват от натрупване на варовикови наслоявания.  Затова вече не е необходимо да се използва допълнителен омекотител за вода.

Как мога да помогна на околната среда, когато пера?

Устойчиво пране означава да се пере правилно! Това включва правилното сортиране на прането, правилното обработване на петната, правилното зареждане на пералнята, правилното дозиране на перилния препарат (според степента на замърсяване и твърдостта на водата) и избиране на правилния цикъл на пране.

Защо има смисъл да се използва омекотител за тъкани?

Омекотителите за тъкани като Silan придават на Вашето пране допълнителна мекота и приятно ухание, намаляват статичното електричество и помагат за предпазване на Вашите дрехи. Пране, при което е използван омекотител за тъкани, изсъхва по-бързо на простора, както и в сушилнята, глади се по-лесно и е щадящо за кожата, тъй като намалява триенето.

Каква е трайността на перилния препарат?

Перилните и почистващите продукти нямат срок на годност за разлика от хранителните продукти, където това е правно изискване. Нашите перилни и почистващи продукти ще бъдат годни в продължение на много години, ако се съхраняват на хладно и сухо място. Въпреки това течните перилни и почистващи продукти не бива да се съхраняват при много ниски температури, т.е. да не се излагат на замръзване.

От продуктовият код върху нашите продукти потребителят не може да разбере възрастта на продукта, тъй като това е кодирана информация. Можете да разберете дали даден препарат е все още използваем по неговия външен вид, мирис и консистентност. Например, ако прахът за пране в кутията е станал на буца, това означава, че е абсорбирал много влага от околния въздух. Той вече не може да се дозира правилно или да се разтваря във вода и затова не бива да се използва.

Ако стар перилен препарат като описаният по-горе все още „изглежда нормално“, може да се дозира и се разтваря лесно, не се колебайте да го използвате. Въпреки това, Ви препоръчваме да изберете дозировката за силно замърсено пране, тъй като действието на някои съставки, например избелващи агенти и ензими, може да се влоши с течение на времето. Ако продуктът е с лош външен вид и консистентност, моля, изхвърлете го по съответния начин.

Как да изпера моите дънки?

Вашите дънки ще се запазят за по-дълго време и няма да имат грозни бели ивици (избледняване), ако слагате само три чифта дънки в пералнята едновременно и ги обръщате наопаки при пране.

Изберете ниска скорост на центрофугиране, използвайте Persil Color Гел и деликатния цикъл на пране. Изтръскайте дънките веднага след изпиране и ги закачите навън, за да изсъхнат.

Как да изпера дрехите за ски?

Най-добре е да перете ски-екипите и термо бельото с Persil Color Гел. В зависимост от препоръката на етикета за грижа за дрехата, изберете деликатния цикъл или цикъла за лесна грижа и дозирайте препарата съобразно твърдостта на водата във Вашия регион, както при „силно замърсено" пране.

Какво отличава Persil Color Гел от другите меки препарати за цветно пране?

И двата вида перилни препарати са предназначени главно за цветни тъкани. Persil Color Гел е идеален за тъкани, които са нормално или силно замърсени и могат да се перат при цикъл за цветно пране и заредено пране от 4,5 кг или повече. Упоритите мазни петна могат да се отстранят с този висококачествен препарат дори при ниски температури. Освен това петната могат директно да се обработят предварително.

Меките препарати за цветно пране (напр. Perwoll Color) са от друга страна специални препарати за деликатни цветни тъкани.  Грижата за тъканите и мекото почистване са приоритет. Поради тази причина максималното зареждане на пералнята от 12 кг е силно препоръчително за деликатния цикъл и цикъла за лесна грижа.

Необходимо ли е предпране?

Обикновено не. Изключения: много силно замърсени тъкани, напр. работни дрехи, спортни облекла, дрехи за работа в градината и селското стопанство.

Какъв препарат мога да използвам за бяло, цветно и деликатно пране, за коприна или вълна?

Бяло пране 60° C

Persil Universal
Persil Sensitive Гел

Цветно пране 60° C

Persil Color
Persil Sensitive Гел

Деликатно пране 40° C

Persil Sensitive Гел
Silk/Wool

Как да изпера завесите?

Завесите се перат със специален перилен препарат за пердета и завеси с формула за предпазване от посивяване при деликатни цикъл. Моля, имайте предвид следното: Обърнете внимание на етикета за грижа за дрехата от производителя, изберете правилната доза препарат според степента на замърсяване и твърдостта на водата, заредете пералнята със завеси до 2,5 кг максимум и изберете ниска скорост на центрофугиране, за да отстраните влагата.

Не оставяйте изпраните завеси в коша за пране дълго време, за да избегнете ненужното намачкване. За цветни завеси препоръчваме Perwoll Color. Това ще помогне за запазване на интензитета на пастелните и ярките цветове дори след многобройни изпирания.

Какво да правя, ако цветовете пускат боя при пране?

Новите цветни тъкани могат да пускат боя. Ако не сте сигурни дали тъканта е цветоустойчива, най-добре изперете новата дреха отделно при максимална температура 40º C. Цветните тъкани също трябва да се разделят, като светлите и тъмните цветове се перат отделно, което означава, че само дрехи с подобни цветове могат да се перат заедно.

Какво да правя при петна от крем за тяло?

Напръскайте петното със спрей за премахване на петна (използвайте препарат на основата на бензен) и след това изперете дрехата с Persil Color Гел.

Изберете дозата за силно замърсено пране съобразно твърдостта на водата във Вашия регион и задайте възможно най-високата температура на пране, която е посочена на етикета за грижа за дрехата. Ако петното е старо и е било предварително третирано с други продукти, може да се наложи да повторите два пъти тази процедура.

Какво да правя при петна от слънцезащитен крем?

Петната от слънцезащитен крем през лятото могат да се окажат едни от най-упоритите. Колкото по-висок е слънцезащитният фактор, толкова по-трудно е премахването на петното. Ако замърсените текстили останат дълго време в коша за пране, изпирането на петната става изключително трудно. В някои случаи, когато петната са особено упорити, те не могат да бъдат премахнати напълно.

Съвети за премахване на петна:
Напръскайте петната с препарат за премахване на петна (използвайте почистващ продукт на основата на бензен под формата на спрей) докато тъканта се напои добре.

След това изперете например с Persil Universal, като добавите препарат за премахване на петна. Използвайте възможно най-високата температура на пране, която е посочена на етикета за грижа за дрехата, и препоръчителната дозата за силно замърсено пране.

Въпреки това петното понякога не излиза при първото изпиране. В този случай повторете горните стъпки или оставете дрехата накисната една нощ. За да направите това, разтворете около 90 мл Persil Universal заедно с 100 мл препарат за премахване на петна в около 10 литра вода. При деликатните пастелни цветове е необходимо да решите дали отстраняването на петното е по-важно от запазване цвета на дрехата. Ако тъкани в пастелни цветове се изперат с препарат, съдържащ избелващ агент, техният цвят може да избледнее.

Какво да правя, ако тъмни петна се появяват във вид на облаци върху прането след изпиране?

Такива петна често са причинени от така наречените поликуати, които могат да бъдат намерени в многобройни продукти за коса и др. Те могат да се наслояват върху повърхността на тъканта и се хващат здраво за влакната. Това им позволява да се свързват със замърсяването, като се разсейват по време на цикъла на пране.

Ако дозировката на препарата е много ниска, тези петна ще се виждат ясно, тъй като частиците от замърсяването ще се събират по тези места. Поради свойствата на поликуатите, описани по-горе, тези петна са много трудни за премахване, ако това изобщо е възможно.

Опитайте следното:
Във всички случаи накиснете дрехата в сапунена вода за няколко часа. В зависимост от цвета на тъканта, използвайте например Persil Universal или Persil Color, като изберете препоръчителната доза за силно замърсено пране и комбинирате с голяма доза препарат за премахване на петна. Накрая изперете текстилите в пералнята с голяма доза от продуктите, упоменати по-горе (като се съобразите с твърдостта на водата) при възможно най-високата температура на пране, която е посочена на етикета за грижа за дрехата.

Как да премахна кафяви петна от полени или сок, които са видими само след пране?

Цветът на тези петна може да се променя с течение на времето под влияние на кислорода във въздуха или след недостатъчно изпиране. Петното, което е било едва забележимо преди, вече има кафеникав оттенък.

Петната върху белите или цветоустойчиви дрехи могат да се отстранят с Persil Universal (Persil Universal) или препарати за цветно пране (Persil Color), като се добавят около 100 мл универсален препарат за премахване на петна във вид на соли. Добавете универсален препарат за премахване на петна във вид на соли към препарата в дозатора за сапун. Изберете възможно най-високата температура на пране според етикета за грижа за дрехата.

Предварително обработете петната върху деликатните цветните дрехи със универсален препарат за премахване на петна, оставете продукта да подейства 10 минути, след което изперете дрехата на ръка или в пералнята в зависимост от указанията за грижа за дрехата с мек перилен препарат (напр. Perwoll Color).

Как мога да отстраня упорито петно от моите тъкани?

Ако упоритите петна не могат да се премахнат при първото изпиране, най-добре е да ги обработите предварително преди следващото изпиране и след това да добавите по-висока доза от перилния препарат.

Като алтернатива, можете да накиснете дрехата в разтвор от препарата за една нощ или да изберете цикъла на накисване на пералнята. За да приготвите разтвора, разтворете около 130 мл Persil Universal или Persil Color в около 7,5 литра вода. В Съветника за петна на Persil можете да научите още подробности.

Как да процедирам с жълти петна, които не излизат при първото изпиране?

Тези петна често съдържат пигменти, напр. от кафе, чай, плодове, зеленчуци, подправки, сосове и др., които не са премахват изцяло при първото изпиране. Тези упорити петна с жълтеникав или оранжев оттенък остават в тъканта след цикъла на пране, ако дозата на препарата е била много малка.

Възможно е също така петната вече да не са видими след изпиране. Те могат да се върнат в първоначалното си състояние след известно време поради влиянието на кислорода във въздуха, напр., докато тъканите се съхраняват в шкафа за бельо. Пигментите при тези петна могат да се отстранят с Persil Universal (с доза за силно замърсено пране) в комбинация с избелващ препарат, ако това е позволено съгласно етикета за грижа за дрехата или цвета.

За да премахнете тъмни или стари петна, обикновено е необходимо да накиснете дрехата за една нощ в сапунена вода, съдържаща избелващ агент. В Съветника за петна от Persil можете да научите още подробности.

Още съвети? Вижте нашия Съветник за петна от Persil тук!

Имате проблеми с петна от червено вино във Вашето пране? Искате да премахнете упорити мазни петна? Или трябва да се справите с упорити петна от кръв?

Приложението „Съветник на петната“ от Persil Ви дава полезни съвети за изпиране на всички видове петна върху разнообразни тъкани и материали!

Какво е важно при препарата за чувствителна кожа?

При препаратите за чувствителна кожа, от съществено значение е да се гарантира, че препаратът е изключително нежен към кожата. Затова Persil Sensitive беше изпробван и тестван като противоалергенен продукт, нежен към кожата, от ECARF (Фондация „Европейски център за изследване на алергии“) Нашият линия гел и капсули Sensitive съдържат специално разработени аромати, които са противоалергенни и нежни към кожата и са без съдържание на багрила.

Възможно ли е белотата на прането да се постигне с продукти от гамата за чувствителна кожа?

Да, дори нежните към кожата препарати като Persil Sensitive, Ви осигуряват чисто бяло пране.

Трябва ли страдащите от алергии да използват само неароматизирани препарати?

Не, страдащите от алергии могат също да използват ароматизирани препарати, които се понасят добре от хора с кожни алергии. Хората с алергии, които имат непоносимост към тези препарати, трябва да избират продукти, които не съдържат никакви аромати.

Освен това, в съответствие с директивите на ЕС, някои аромати, които по-често се свързват с алергии, са посочени върху етикета на гърба на почистващия препарат. Това помага на потребителите с доказани алергии към тези вещества да изберат подходящия продукт.

Трябва ли страдащите от алергии да използват само препарати, които не съдържат консерванти?

Това не е така. Бихме искали да обясним защо нашите течни препарати съдържат консерванти. За разлика от перилните препарати и почистващи продукти в твърдо състояние, които не могат да съдържат консерванти поради техния химически състав, при течните препарати и почистващи продукти може да се наложи добавяне на консервант, за да се гарантира стабилността на продукта.  Затова ние добавяме консерванти към Persil Sensitive Гел, за да предпазим продукта и съответно потребителя от микроорганизми като бактерии, дрожди, плесени и гъбички.

Persil Sensitive беше сертифициран като противоалергенен препарат от ECARF, (Фондация „Европейски център за изследване на алергии“). Във връзка с използването на консерванта метилизотиазолинон, печатът на ECARF означава, че е използвана много ниска доза, която е под праговата стойност на количеството, което предизвиква нежелани реакции. Научете повече на уебсайта на ECARF. Освен това, в ECARF са извършени тестове, за да се гарантира, че консервантите са напълно изплакнати при машинното пране. Тестът се изразява в нормално зареждане на барабана на пералнята и използване на препоръчителната доза перилен препарат:

http://www.ecarf.org/aktuelles/presse-und-information/news/details.html?tx_ttnews%5Btt_news%5D=2078&cHash=8086476945cc0dea8240e2630c3b8151

Следователно, алергичните реакции не могат да бъдат отключени от изпраното пране.

И двата консерванта, използвани в Persil Sensitive Гел, са посочени върху етикета на гърба на продукта в съответствие с директивите на ЕС. Въпросните консерванти, трябва да бъдат посочени, независимо от концентрацията им в продукта. Това помага на потребителите с доказани алергии към тези вещества да изберат подходящия продукт.

Необходима ли е допълнителна защита срещу натрупване на варовикови наслоявания при Persil Sensitive?

Не, както при всички продукти на Persil, в Persil Sensitive вече има защита срещу натрупването на варовикови наслоявания както за мека, така и за твърда вода.

Възможно ли е да се пере при ниски температури и да се пести електроенергия с Persil Sensitive?

Да, Persil Sensitive действа при ниски температури от порядъка на 20º C.

Трябва ли страдащите от алергии да използват по-малко препарат отколкото е посочено на опаковката на Persil Sensitive?

Не, Persil Sensitive трябва винаги да се дозира според твърдостта на водата и степента на замърсяване на прането.

Може ли цветните дрехи също да се перат с Persil Sensitive?

За цветни дрехи ние препоръчваме Persil Sensitive Гел.

Само в ограничени търговски обекти ли се продава Persil Sensitive?

Не, Persil Sensitive се предлага в многобройни търговски обекти, като бакалии, дрогерии и супермаркети.

Кой препарат трябва да използват хората с чувствителна кожа, алергии или невродермит?

Това е строго индивидуално и е невъзможно да се даде универсален отговор. Потребителите могат да научат за съставките от етикета на гърба на опаковката на продукта, например какви аромати или консерванти се съдържат в даден препарат. Това помага на потребителите с доказани алергии към тези вещества да изберат подходящия продукт.

Persil Sensitive беше изпробван и тестван като противоалергенен продукт, нежен към кожата, от ECARF (Фондация „Европейски център за изследване на алергии“) Нашият гел съдържата специално разработени аромати, които са противоалергенни и са без съдържание на багрила.

Как да пера бебешки или детски дрехи?

Сортирайте прането според бели, светли и тъмни цветове. Перете бялото пране отделно. Перете с Persil Sensitive капсули или Persil Sensitive Гел. Обърнете внимание на степента на замърсяване на прането при дозиране на препарата.

За какви видове пране са подходящи различните продукти Persil Sensitive?

Persil Sensitive капсули са подходящ за бяло и цветоустойчиво пране, а Persil Sensitive Гел е специално разработен за пране с неустойчиви цветове и деликатни материи.

Кои са идеалните материи за чувствителна кожа?

Дрехите, които имат допир с чувствителна кожа, трябва да бъдат от чист, непреработен памук или коприна с минимално цветово третиране. Вълната и синтетичните влакна могат да раздразнят кожата и затова не се препоръчват.

Трябва ли бебешките дрехи да се изпират преди първото обличане?

Да, бебешките дрехи трябва да се изпират при възможно най-високата температура преди първото обличане, за да се премахнат всички химикали и вредни вещества, които може да се съдържат в тъканта.

Трябва ли бебешките дрехи да се перат отделно?

Не, бебешките дрехи може просто да се добавят към обичайното пране и да се перат при възможно най-високата температура, препоръчана на етикета.

Какво да правя при особено упорити петна от плодове и зеленчуци, напр. петна от моркови и спанак?

Перете белите и цветоустойчивите бебешки дрехи с Persil Sensitive капсули (изберете дозата за силно замърсено пране според твърдостта на водата във Вашия регион). Перете цветните бебешки дрехи с Persil Sensitive Гел. Винаги избирайте възможно най-високата температура на пране.

Може ли бебешките дрехи да се перат с омекотител за тъкани?

Да. Омекотителите за тъкани изглаждат повърхността на тъканта, като я правят не само по-мека, но и помагат за предотвратяване на дразненето на кожата. Омекотителите за тъкани с грижа за кожата, като Silan Sensitive са особено подходящи за бебета и хора с алергии.

Къде мога да видя състава на Persil Sensitive?

Какво означават новите пиктограми за опасност съгласно GHS върху продуктите Persil на Henkel?

Допълнителна информация за новите символи или пиктограми за опасност съгласно глобалната хармонизирана система (GHS) върху продуктите Persil на Henkel може да намерите на http://ghs-hinweise.henkel-waschmittel.de/