Persil Persil-Premium Persil

Как да премахнете петна от полиестерни тъкани?

Полиестерът е издръжлив и дълготраен като материя. Това обаче не означава, че е неуязвим към петна. Ако имате петно на любимата си блуза, е важно да знаете как бързо и ефективно да го премахнете.

Различни видове петна върху полиестерни тъкани

Заради синтетичната си природа полиестерът се почиства изключително лесно и устоява и на най-дълбоко проникващите петна. Дори петна от пот, кръв, дезодорант и повечето течни петна (от сок или вино например) биват лесно отблъснати от синтетичните тъкани. Допълнително към това, отблъскват и повечето химикали и плесени.

Петната, които обаче създават проблеми, са тези от мазнини. Те се закрепват за тъканите, правейки премахването им особено трудно.

Премахване на петна от полиестер: Стъпка по стъпка

За да премахнете петната от полиестер:

 1. Изберете подходящ препарат на Persil;
 2. Премахнете с четка или изстържете засъхналите остатъци;
 3. Премахнете непопилото количество течности с чиста кърпа, премахвайки колкото се може повече от тях;
 4. Намокрете с вода;
 5. Третирайте предварително мястото;
 6. Изперете на възможно най-високата температура с оглед информацията върху етикета на дрехата;
 7. Проверете дали петното е изчезнало.

Изберете перилен препарат

 • Изберете препарат на Persil на капсули, течен или прахообразен

 • Изберете препарат на Persil под формата на капсули, течен перилен препарат или прахообразен препарат.

  Тъканта и качеството на цвета определят какъв перилен препарат ще е подходящ за изпирането. В почти всички случаи дрехите от полиестер са с наситени цветове, които не избледняват, затова Persil Universal е най-подходящият перилен препарат –  с негова помощ може да се отървете от всякакви видове петна. Моля обаче проверявайте етикетите на дрехите Ви дали могат да бъдат избелвани със sodium carbonate (ключова съставка в Persil Universal).

За по-деликатни и цветни дрехи от полиестер използвайте Persil Color Gel. За бели дрехи можете също така да използвате Persil Universal Gel.

Предварително третиране

 • Изчеткайте остатъците от сладкото

 • Предварителното третиране зависи от типа петно. За по-стандартните петна премахнете колкото се може повече от засъхналите частици, изстъргвайки ги с лъжица, след това попийте течностите с чиста бяла кърпа.  

За мазни петна премахнете излишната мазнина с лъжица, след което нанесете подходящ препарат Persil.

Изплакване и почистване

Проверете етикета върху дрехата и перете при най-високата температура, която е безопасна за нея. Използвайте дозировката за „много замърсени“ дрехи на перилния си препарат.

Проверете петното след изпиране

 • Проверете петното след изпиране

 • Преди да изсушите дрехите, проверете дали петното е изчезнало. Ако не е, повторете предишните стъпки, преди да преминете към изсушаване на дрехите понеже особено при използване на сушилня петната стават много по-трудни за премахване.

Специфични трудности при премахването на петна от различни видове дрехи от полиестер

Тениските, блузите, роклите и якетата от полиестер са издръжливи и могат да се перат в пералня, но не трябва автоматично да приемате, че премахването на петна от всякакви полиестерни тъкани включва същите стъпки. Полиестерът понякога се смесва с други видове тъкани като например коприна, вълна или вискоза, а това променя структурата му. От една страна, прави тези иначе деликатни тъкани по-издръжливи, но от друга страна, прави дрехите по-уязвими към петна. Допълнително към това, комбинацията с деликатни тъкани може да изисква по-деликатна грижа като ръчно пране с Perwoll Care например.

Премахване на засъхнали петна от полиестер

Не е нужно засъхналите петна да са перманентни. Ако трябва да премахнете засъхнало петно от полиестерна рокля, накисването в смес от топла вода и перилен препарат ще разхлаби и „съживи“ петното, така че да могат да бъдат изпълнени стъпките по предварителното му третиране.

 • Петната от полиестерни дрехи, премахнати с лекота!

 • Имате любима полиестерна риза или яке, което искате да продължава да изглежда страхотно? Използвайте тези инструкции, за да държите петната далеч от Вашите любими полиестерни дрехи.