Skip to Content

Историята на Persil

От 1907 г.

Историята на Persil

Persil, първият активно действащ перилен препарат в Германия.

През 1907 година химиците в Henkel успяват да извършат революция в прането. Те комбинират натриев силикат с натриев перборат, които при достигане точката на кипене по време на пране отделят чист кислород. Това не само действа за разлика от хлора, използван до тогава като избелител, който няма миризма и е безвреден за тъканите. Но също така спестява трудното и времеемко триене, тръскане и търкане на прането от домакините. Създаден е първият активно действащ перилен препарат: Persil Първото рекламно съобщение се появява на 6 юни 1907 г. във вестник в Дюселдорф. След това Persil си проправя път в търговските обекти, в тънки картонени кутии, които се пълнят на ръка и са увити с печатна хартия.

Бялата дама стартира рекламната си кампания за Persil.

Всички я познават - дамата в бяло с пакет Persil в лявата ръка? Тя е създадена в студиото на берлинския художник Курт Хайлигенщаедт, известен карикатурист. През 1922 г. той е помолен да направи плакат на Persil. Бялата дама не е измислен персонаж, а 18-годишната приятелка на художника. Хайлигенщаедт я придружава до модна къща на Александерплатц, за да си купи бяла рокля и тя му позира като модел с Флорентинска шапка и опаковка на продукта. Оттогава нейният образ украсява рекламни табели, плакати, стълбове и улични часовници. Бялата дама в различни превъплъщения и модни направления остава централна рекламна фигура на Persil вече десетилетия наред.

Войната свърши, Persil се завръща.

Изглежда всички са очаквали този момент: Когато Persil се появява отново в магазините след края на Втората световна война, 75 % процента от продукта е продаден веднага. За много хора Persil означава завръщане към нормалния начин на живот, към мира. „Persil от Дюселдорф отново е тук“ съобщава гигантски банер на моста на река Рейн. Името на продукта отново се появява в цяла Германия върху неонови реклами, флагчета и плакати. Формулата на препарата била съвсем леко променена: Били добавени визуални блясъкообразуватели, за да стане прането още по-бяло.

Persil 59 - най-добрият Persil до този моментil

Първият мощен синтетичен перилен препарат в Германия също е създаден от Henkel. Името му Persil 59 идва от годината, в която е представен на пазара. Синтетични анионни повърхностно-активни вещества, подобрител за пяна и свеж аромат са новите съставки на най-добрия Persil досега. Поне това е рекламното обещание пред потребителите в широко разпространена печатна, радио и телевизионна кампания. За пръв път професионална рекламна агенция отговаря за външния вид на марката. Освен формулата, опаковката на Persil е видимо променена.

Persil 70 - определено „Нашият най-добър Persil".

През 1970 г. промоцията „Нашият най-добър Persil" се провежда за пръв път с невероятен успех. Оттогава рекламата на Persil винаги се свързва с червената панделка, която редовно украсява най-добрия Persil досега. Когато Persil 70 се появява в магазините с променен дизайн на опаковката, той вече се предлага не само в Германия, но и почти навсякъде в Европа.

Persil. Можете да разчитате на него.

С въвеждането на този нов Persil, името на продукта върху опаковката се появява без добавяне на годината, каквото било правилото досега. Вместо това се въвежда нов слогън в марката, който дълго ще съпътства потребителите: Persil Можете да разчитате на него.

Persil без фосфати - прогрес за околната среда.

Опазването на околната среда става все по-важна тема през 80-те години. В Henkel то вече има дълга история: Още в началото на 50-те години на миналия век са били предприети опити за изследване на биологичната биоразградимост на повърхностно активните вещества. През 1966 г. се ражда изследователският проект „Заместител на фосфатите“. Причината за това е, че повърхностно активните вещества, които освобождават мръсотията от прането, а също и фосфатите, които правят водата мека, замърсяват водите.  Изследователите успяват да създадат повърхностно активни вещества, които стават все по-биоразградими. А за фосфатите, намират заместител: Зеолит А (Sasil®). Патентът е регистриран през 1973 г.

Течен препарат Persil - алтернатива на праха за пране

Henkel отново разширява продуктовата гама на Persil – този път с продукт, който ще направи революция във все още слабо представения пазар на течни перилни препарати: течния препарат Persil.

Persil Megaperls®: Перли вместо прах за пране.

Още едно важно събитие в историята на Persil: Разработване на перилен препарат, който осигурява още по-високо качество на изпиране и в същото време изисква определено по-малко продукт. В продължение на пет години изследователите на Henkel работят върху метод, който да позволява много висока концентрация на активни съставки. Пробивът е направен с напълно нова производствена технология и ново поколение перилни препарати: перли вместо прах за пране. Докато преди бяха необходими 290 милилитра обикновен прах за пране, сега са достатъчни само 95 милилитра от новия перилен препарат. Persil Megaperls® се предлага в леки пакети от 1,6 кг с визуален прозорец и осигурява на Henkel безспорно предимство в иновациите. Технологията за новия перилен препарат е патентована в цяла Европа.

Persil Tabs: таблетки за пералната машина.

Вълшебната дума е удобство: Как да направим прането максимално лесно и удобно за потребителите? Henkel намира решение и за това: Универсален перилен препарат под формата на таблетки. Persil Tabs са съставени от високо концентрирани активни съставки, които са разделени на две фази, ясно разпознаваеми от синята и бялата страна. Готовите дози само трябва да се поставят в диспенсъра на пералнята и прането може да започне.

Persil Sensitive: за хора с чувствителна кожа.

Специално за хората, които имат чувствителна кожа или страдат от алергии, Henkel заедно с немската асоциация за алергии и астма, [Deutscher Allergie- und Asthmabund e.V.], разработва продукт, който в допълнение към обичайното качество на изпиране, е много нежен към кожата: Persil Sensitive.

Persil Color - по-голяма сила на изпиране при 40° C.

През тази година Persil разработва новия Persil Color, който вече при 40° C определено премахва Вашите упорити петна още по-добре, като в същото време запазва тъканите, формата и цвета на Вашето пране.

Persil с нежно докосване на Silan.

Сега чистотата, която прониква дълбоко във влакната, се комбинира с едно нежно докосване на Silan за създаване на специален аромат и усещане за мекота от Persil - за уникално приятно преживяване в свежи дрехи: Иновативната версия на Persil с „нежно докосване на Silan“ допълва гамата на перилния препарат, който е № 1 в Германия, и създава ново усещане за чистотата, мекота и свежест.

Persil навършва 100 години.

Persil чества своята 100-годишнина и се появява на пазара с нов, съвременен дизайн и с подобрени формули.

Persil GOLD с формула за силно действие в студена вода.

Persil Gold отговаря на най-високите изисквания за качество, които могат да се предявят спрямо перилните препарати. Той осигурява сияйна чистота и запазва ярките цветове на дрехите Ви дори при много ниска температура благодарение на своята формула за силно действие в студена вода. Освен това спестявате електроенергия и по този начин опазвате околната среда.

Компактен, силен със супер висока доходност.

През юни Persil поставя началото на новия супер концентрат ActicPower. ActicPower се предлага във версия за универсално и цветно пране и при температура 15° C гарантира ярки цветове и сияйна чистота. Удобната бутилка от 750 мл дава същите резултати като предишните гелове, защото ActicPower е силно концентриран препарат и по-малко от половин капачка е достатъчно количество за постигане на обичайния резултат при изпиране.

Хигиенна чистота при 15° C!

След 2010 г. хигиенната чистота, която създава усещане за комфорт, е възможна при температура едва 15° C. Persil Hygiene Spüler се е погрижил за това. Това е така, защото той премахва до 99,99% от бактериите и микробите* вече при 15° C, като в същото време е нежен към кожата, цветове и влакната. Hygiene Spüler е подходящ за всички програми за пране, както и за всякакви текстилни материи. Използвайте биоцидите внимателно. Винаги четете етикета и информацията за продукта преди употреба.

* специални бактерии, гъбички и вируси, като грип

Само чистото пране може да блести истински.

Затова от февруари 2011 г. съществува Persil с нова формула за яркост. Той отстранява дори най-малките частици наслоен варовик или мръсотия и възвръща блясъка на прането. По този начин прането не само запазва красотата си за по-дълго време, но и блести като от първия ден. И етикетите също вече блестят с новия конфигуриран дизайн с възхитителни цветове.

Persil Black Гел: дори черното е акцент.

Благодарение на специалната си формула за дълготрайно запазване на черния цвят, иновативният Persil Black Гел предлага специална защита за тъмните и черните текстили. Те са защитени от избледняване дори след няколко цикъла на пране и така запазват цвета си по-дълго. Целта на всичко това е да се наслаждавате по-дълго на красивото черно на любимите си модели.

Просто перфектни: Persil Mega Caps.

С Persil Mega Caps, Henkel въвежда още един важен момент в изследването и разработването на иновативни перилни препарати. За първи път е възможно поставяне на предварително дозиран течен перилен препарат директно в барабана. Малките възглавнички се разтварят напълно по време на цикъла на пране и осигуряват идеален резултат.