Skip to Content

Най-често срещаните проблеми с бебешка кожа

Най-често срещаните проблеми с бебешка кожа

Кожата на бебето е фина, деликатна и незряла, затова тя може да бъде раздразнена много по-бързо, причинявайки обриви, зачервяване и изсушаване. Много е неприятно, дори болезнено за вашето бебе. Разгледайте списъка с най-честите състояния на кожата на бебето.

Атопичният дерматит е наследствен и може да се появи дори на 3 месечна възраст, обикновено на лицето, понякога на коляното и на подмишницата. Кожата става червена и суха, бели се и сърби. Вещества като сапун и вълна, както и хранителни алергени или прашец, могат да влошат екземата, което изисква подходящо лечение.

Себорея е обрив, който може да се появи обикновено на скалпа, в тежки случаи и в областта на врата, подмишницата или в областта на пелената. Това най-често се случва при бебета под 6 месеца. Може да се появи като дебели, жълти и корави ивици по кожата. Може да бъде неприятно, но не би трябвало да се появи сърбеж.

Интертриго е обрив, който се среща главно в гънките на бебето, особено в областта на пелените. Обикновено се появява при бебета под 6 месеца. Червен и парещ обрив, който изглежда по-зле в гънките на кожата. Бебето ви може да не усети  изобщо или може да причини някаква болка, в зависимост от степента на триене на кожата в засегнатата област.

Бодлива топлина, известна като милиария, може да се появи на лицето, врата и гърба като бодлив топлив обрив  с малки червени подутини.

Контактен дерматит е кожна реакция на нещо, с което бебето ви е в контакт.