Skip to Content

Могат ли продуктите ми да причинят дразнене на кожата?

Могат ли продуктите ми да причинят дразнене на кожата?

РН на кожата ни не е неутрално. В химията стойността на рН прави възможно измерването на киселинния или основния характер на разтвора. Колкото по-ниско е, толкова по-киселинно е. Неутралното рН е равно на 7, а това на кожата (около 5,5 в нормално състояние) е леко кисело. Въпреки това конвенционалните сапуни, често на основата на соли на натриеви мастни киселини, имат по-високо основно рН, което може да повиши рН на кожата, което  може да я раздразни и да я направи по-чувствителна. Разбира се, това важи и за перилните препарати по време на контакт с кожата, поради това, че повърхностноактивни вещества са основна съставка.

Повърхностно активните вещества

Основният компонент на всеки перилен препарат е повърхностно активно вещество, което помага да навлезе във водата в текстилната тъкан, за да се отстранят замърсяващите частици, чрез което се спомага за овлажняване на текстилната тъкан и  отстраняване на  замърсяващите частици, запечатани в тъканите. Повърхностноактивните вещества действат с повърхността на кожата и могат да причинят сухотата и. Това прави кожата по-чувствителна към други съставки, като ензими, багрила, парфюми и т.н., които могат да предизвикат дразнене на кожата.

Остатъци от перилните препарати

Въпреки че не ги виждате, остатъци от препарати могат да останат върху прането. Например, при недостатъчно изплакване. В случай на остатъци от перилния препарат, алергиите не са много вероятни, но не могат да бъдат изключени. Последните проучвания разкриват, че тези реакции се предизвикват предимно от остатъци от производството на текстил и импрегниране на текстил. Ето защо се препоръчва да изперете дрехите, преди да ги носите за първи път.

Какви са симптомите на кожна реакция към перилен продукт?

Локално възпаление: кожата може да стане червена, суха, в някои случаи може да се почувства парене или натиск. Сърбежът е рядък. Освен това, реакцията е ограничена до зоната, в която кожата е в контакт с продукта  (например при пране на ръка). Особено миенете на ръка може да доведе до дразнене на кожата при хора с чувствителна кожа.

Какво трябва да направите, ако подозирате, че перилния  препарат предизвиква дразнене?

Първото нещо, което трябва да направите, е да замените продукта с препарат, който е подходящ за чувствителна кожа. Ако реакциите изчезнат, проблемът се решава. Кожно дразнене обаче не винаги може да бъде приписано на перилния продукт. В случай на съмнение се свържете с вашия дерматолог.