Перилни препарати, по-сложни отколкото си мислите!

Nubrozdintas, kraujuojantis berniuko kelis. Kojos stambiu planu.

Перилни препарати, по-сложни отколкото си мислите!

Съставът на перилния препарат е сложен, защото е продукт, който трябва да достави много: перфектно премахване на петна върху различни текстилни материи (памук, вълна, синтетични материали ...), грижа за тъканите, намаляване на твърдостта на водата, свежест и в същото време да е щадящ за  околната среда. Ето защо производството на перилен препарат  изисква задълбочено проучване.

Кои са основните съставки на перилния препарат?

Основните съставки на перилния препарат са : повърхностноактивни вещества, ензими, средства за избелване и омекотяващи агенти за вода, които действат срещу варовик.

Повърхностноактивните вещества

Те играят решаваща роля тъй като спомагат за овлажняване на текстилната тъкан и отстраняване на замърсяващите частици, които са запечатани в тъканите. Те работят особено силно върху мазнините и образуват мицели, за да предотвратят отново залепването на мръсотията. Най-традиционната съставка, която действа като повърхностно активно вещество, е сапунът.

Ензими

Ензимите са отговорни за петна от храни като какао, яйчен жълтък и др. Те действат, като разграждат молекулите на петната на малки частици, което ги прави по-лесно разтворими във вода. Има няколко типа ензими (амилаза, протеаза, липаза и др.), които се справят със специфични видове петна.

Средства за избелване

Натриевият перкарбонат е избелващ агент, който окислява и премахва например петна от кафе, чай и сок.

Омекотяващи агенти за вода

предотвратява натрупването на варовик. Това е важно, защото наличието на може да причини сив слой върху дрехите.

Омекотителят

се добавя към прането в последният цикъл на изплакване, за да омекоти дрехите и спести енергия. Много омекотители съдържат парфюми, за да придадат аромат на дрехите. Те правят дрехите по-меки и по-приятни за носене, особено за хора с чувствителна кожа и деца. Все пак трябва да се избират внимателно.