Как да премахнете петна от кръв

Петната от кръв често са неочаквани. Независимо дали Вашето дете е паднало и си е ожулило коляното, или сте се порязали при бръснене, петната от кръв по дрехите не са нещо, с което трябва да се примирите. С няколко лесни стъпки можете лесно да премахнете петната от кръв.

Как да премахнете петна от кръв

Типове петна от кръв

Кръвта, независимо дали от носа на Вашето дете, от риба, която чистите за вечеря, или от месечния Ви цикъл, може бързо да изцапа дрехите и да се окаже трудна за премахване, ако бъде оставена да престои твърде дълго. Независимо дали искате да почистите животинска кръв, кръв от менструален цикъл, или дори изкуствена кръв от забавно маскиране със зомби костюм за нощта на Хелоуин, действайте бързо преди петната да засъхнат.

 

Премахване на петна от кръв: Стъпка по стъпка

  1. Изберете препарата на Persil , който е най-подходящ за типа и цвета на прането Ви
  2. Третирайте предварително, за да проверите първо устойчивостта на цветовете
  3. Изперете незабавно
  4. Проверете дали петното е изчезнало
  5. Повторете при необходимост

Как да изберете Вашия препарат

Изберете препарата на Persil, от който се нуждаете според типа и цвета на материята, която трябва да почистите. При бели материи премахвайте петна от кръв и перете с Persil Universal или Persil Power Gel. За цветни тъкани използвайте Persil Color или Persil Color Gel. Perwoll Wool & Silk е най-подходящ за деликатни дрехи като вълна и коприна, които трябва да бъдат изпрани на ръка или в пералня с програмата за ръчно пране.  Винаги четете инструкциите за третиране на прането и ги следвайте внимателно.

Предварително третиране на петното от кръв

Когато почиствате петна от кръв, винаги действайте колкото е възможно по-бързо. Изплакнете петното със студена вода, за да отстраните възможно най-много от кръвта. Не използвайте гореща вода; това може да накара петното да засъхне и да остане трайно.

След това третирайте предварително зоната като нанесете малко количество Persil Power Gel (за бели тъкани), Persil Color Gel (за цветни тъкани) или Perwoll Wool&Silk (за деликатни тъкани), внимателно втрийте в петното и оставете да стои 5 минути.

При цветни материи винаги първо проверявайте устойчивостта на цветовете върху зона от дрехата, която не се набива на очи.

Изперете и изплакнете

След предварително третиране, изперете материята с избрания от Вас препарат на Persil.

Настройте пералнята на програма на 30°C или 40°C и изперете изцапаната тъкан. Използвайте дозата за „силно замърсено пране“ на избрания от Вас препарат.

 

Проверете дали петното е изчезнало

Преди да сложите изцапаните с кръв дрехи в сушилнята, винаги се уверявайте, че петното е изчезнало. Ако не е, повторете процеса на предварително третиране.

При упорити петна можете да накиснете дрехата в течен разтвор с избрания от Вас препарат на Persil за 10 до 30 минути, след което да я изперете отново.

Как да премахнете петна от кръв от специални типове дрехи и материи

Стъпките по-горе могат да Ви помогнат да премахнете петна от кръв от ризи или да отстраните кръв от дънки, но какво да правите, ако трябва да отстраните кръв от чаршафи, бельо или други типове пране? В повечето случаи тези стъпки са подходящи за премахване на петна от кръв, независимо какъв тип пране е изцапано.

Но трябва също така да имате предвид типа материя, върху която са петната. Определени тъкани като например коприна, полиестер, кожа и лен са деликатни. Уверете се, че избраният от Вас препарат за премахване на петна е предназначен за употреба върху тях преди да ги третирате предварително или да ги изперете. Макар и да са ви казвали, че определени натурални и домашни средства като например сол, сода за хляб и оцет могат да премахват петна от тези типове дрехи, по възможност ги избягвайте. Формулата на Persil е специално разработена, за да се използва в пералнята Ви и да почиства дрехите Ви. За сметка на това, солта и оцетът могат да увредят гумените, металните или пластмасовите части на пералнята Ви.

Сложни ситуации с петна от кръв

Премахването на стари петна от кръв не е толкова просто, колкото премахването на скорошни такива. Всъщност може да е изключително трудно – ако не разполагате с правилния продукт. Препарат като Persil може да бъде ефективен в „съживяването“ на тези петна, така че те да могат да бъдат премахнати. Накиснете дрехата в разтвор от топла вода и Persil за около час. Извадете от водата, третирайте предварително със същия препарат, след това изперете със студена вода. Избягвайте да използвате този препарат за вълна или коприна и други деликатни тъкани. Вместо това използвайте Perwoll Wool & Silk.

Изкуствената кръв като например използваната за Хелоуин също може да е трудна за премахване. Трябва да попиете кръвта с чиста бяла кърпа, за да отстраните колкото е възможно. Можете дори да успеете да изстържете част от изкуствената кръв с лъжица, ако е достатъчно гъста. След това третирайте предварително зоната с Вашия препарат за премахване на петна и изперете на възможно най-висока температура, подходяща за типа материя.

Не позволявайте на кървящ нос или неочакван цикъл да съсипе дрехите Ви. Отстранете петната от кръв бързо, като използвате тези съвети.

Още продукти

  • Persil Universal Гел

    Persil Universal гел

  • Persil Universal Прах

    Persil Universal прах

  • Persil Color Гел

    Persil Color гел

Най-новото от Persil

  • Как да премахнете петна от пот от ризи

    Как да премахнете петна от пот от ризи

  • Как да премахнете петна от кафе и чай

    Как да премахнете петна от кафе и чай