Как да премахнете петна от полиестерни тъкани?

Полиестерът е издръжлив и дълготраен като материя. Това обаче не означава, че е неуязвим към петна. Ако имате петно на любимата си блуза, е важно да знаете как бързо и ефективно да го премахнете.

Как да премахнете петна от полиестерни тъкани?

Различни видове петна върху полиестерни тъкани

Заради синтетичната си природа полиестерът се почиства изключително лесно и устоява и на най-дълбоко проникващите петна. Дори петна от пот, кръв, дезодорант и повечето течни петна (от сок или вино например) биват лесно отблъснати от синтетичните тъкани. Допълнително към това, отблъскват и повечето химикали и плесени.

Петната, които обаче създават проблеми, са тези от мазнини. Те се закрепват за тъканите, правейки премахването им особено трудно.

Премахване на петна от полиестер: Стъпка по стъпка

За да премахнете петната от полиестер:

  1. Изберете подходящ препарат на Persil;
  2. Премахнете с четка или изстържете засъхналите остатъци;
  3. Премахнете непопилото количество течности с чиста кърпа, премахвайки колкото се може повече от тях;
  4. Намокрете с вода;
  5. Третирайте предварително мястото;
  6. Изперете на възможно най-високата температура с оглед информацията върху етикета на дрехата;
  7. Проверете дали петното е изчезнало.

Изберете перилен препарат

  • Изберете препарат на Persil под формата на капсули, течен перилен препарат или прахообразен препарат.

Тъканта и качеството на цвета определят какъв перилен препарат ще е подходящ за изпирането. В почти всички случаи дрехите от полиестер са с наситени цветове, които не избледняват, затова Persil Universal е най-подходящият перилен препарат –  с негова помощ може да се отървете от всякакви видове петна. Моля обаче проверявайте етикетите на дрехите Ви дали могат да бъдат избелвани със sodium carbonate (ключова съставка в Persil Universal).

За по-деликатни и цветни дрехи от полиестер използвайте Persil Color Gel. За бели дрехи можете също така да използвате Persil Universal Gel.

Предварително третиране

Предварителното третиране зависи от типа петно. За по-стандартните петна премахнете колкото се може повече от засъхналите частици, изстъргвайки ги с лъжица, след това попийте течностите с чиста бяла кърпа.  

За мазни петна премахнете излишната мазнина с лъжица, след което нанесете подходящ препарат Persil.

Изплакване и почистване

Проверете етикета върху дрехата и перете при най-високата температура, която е безопасна за нея. Използвайте дозировката за „много замърсени“ дрехи на перилния си препарат.

Проверете петното след изпиране

Преди да изсушите дрехите, проверете дали петното е изчезнало. Ако не е, повторете предишните стъпки, преди да преминете към изсушаване на дрехите понеже особено при използване на сушилня петната стават много по-трудни за премахване.

 

Специфични трудности при премахването на петна от различни видове дрехи от полиестер

Тениските, блузите, роклите и якетата от полиестер са издръжливи и могат да се перат в пералня, но не трябва автоматично да приемате, че премахването на петна от всякакви полиестерни тъкани включва същите стъпки. Полиестерът понякога се смесва с други видове тъкани като например коприна, вълна или вискоза, а това променя структурата му. От една страна, прави тези иначе деликатни тъкани по-издръжливи, но от друга страна, прави дрехите по-уязвими към петна. Допълнително към това, комбинацията с деликатни тъкани може да изисква по-деликатна грижа като ръчно пране с Perwoll Care например.

 

Премахване на засъхнали петна от полиестер

Не е нужно засъхналите петна да са перманентни. Ако трябва да премахнете засъхнало петно от полиестерна рокля, накисването в смес от топла вода и перилен препарат ще разхлаби и „съживи“ петното, така че да могат да бъдат изпълнени стъпките по предварителното му третиране.

Имате любима полиестерна риза или яке, което искате да продължава да изглежда страхотно? Използвайте тези инструкции, за да държите петната далеч от Вашите любими полиестерни дрехи.

Още продукти

  • Persil Universal Гел

    Persil Universal гел

  • Persil Universal Прах

    Persil Universal прах

  • Persil Color Гел

    Persil Color гел

Най-новото от Persil

  • Как да премахнете петна от пот от ризи

    Как да премахнете петна от пот от ризи

  • Как да премахнете петна от кафе и чай

    Как да премахнете петна от кафе и чай