Skip to Content

Как да премахнете петната от изпотяване и петната под мишниците

Петната от изпотяване и петната под мишниците са част от живота; случват се на всеки в един или друг момент. Премахването на тези жълти петна с мирис от дрехите Ви и други видове пране може да спомогне за удължаване на живота на Вашите текстилни материи. Ето какво трябва да знаете.

Как да премахнете петната от изпотяване и петната под мишниците

Типове петна от пот

Макар повечето от нас автоматично да се сещат за петна под мишниците, когато чуем думата „пот“, това не е единственото място, където потта може да причини проблеми. Петната по яката, петната по чаршафите и дори петната от пот по най-долната част на гърба могат да се появят след неспокойна нощ или здрава тренировка.

Ако става дума за петна под мишниците, най-вероятният виновник е Вашият дезодорант. Протеините в потта Ви често реагират отрицателно с алуминия, съдържащ се в повечето дезодоранти. Това означава, че резултатите от Вашето изпотяване често са най-неприятни в тази зона.

Премахване на петна от пот: Стъпка по стъпка

Отстраняването на петна от изпотяване не трябва да е трудно. Използвайте тези инструкции стъпка по стъпка, за да премахнете петна от чаршафи, ризи и други.

  1. Изберете перилния препарат на Persil, който е подходящ за цвета и типа на материята
  2. Третирайте предварително като нанесете Persil Power Gel или Persil Color Gel
  3. Изперете на най-високата температура, която не би увредила материята
  4. Проверете дали петното е отстранено
  5. Третирайте предварително и изперете отново, ако е необходимо

Изберете Вашия перилен препарат

Първото нещо, което винаги трябва да правите при премахване на петно, е да погледнете етикета на дрехата и да видите дали материята може да се пере в пералня. Това ще повлияе на избора Ви на препарат за премахване на петна. За бяло пране, използвайте Persil Universal или Persil Power Gel, а за цветни дрехи – Persil Color или Persil Color Gel. Използвайте Perwoll Wool & Silk за деликатни тъкани, които изискват пране на ръка, като например коприна или вълна.

 

Предварително третиране

Проверете устойчивостта на цветовете, след това нанесете малко количество Persil Power Gel за бяло пране, Persil Color Gel за цветни материи, или Perwoll за деликатни тъкани директно върху петното, внимателно втрийте и го оставете да подейства между 5 и 10 минути.

Изперете и изплакнете

Преди изпирането проверете етикета на дрехата, за да видите най-високата температура, на която може да бъде изпрана дрехата. Колкото по-висока е температурата, толкова по-лесно ще бъде отстранено петното, както и съпътстващата го миризма.

Проверете петното

За по-упорити петна сместете топла вода и избрания от Вас Persil и оставете материята да се накисне за час и половина, преди да изперете повторно.

След изпиране проверете петното, за да видите дали е изчезнало. Ако не е, може да използвате специален препарат за премахване на петна на киселинна основа от магазина (препарат за премахване на ръжда) за предварително третиране, но имайте предвид инструкцията за употреба на този специален препарат, както и етикета с инструкциите за третиране на дрехата.

Никога не пускайте в сушилнята дреха, която има видими следи от пот или петно под мишниците. Вместо това повторете горните стъпки, докато петното изчезне.

Премахване на петна от пот и под мишниците от специални типове пране и материи

Независимо дали трябва да премахнете петна от пот от чаршафи, ризи или якета, обърнете внимание на типа материя, която трябва да почистите. Определени типове материи, като например полиестер, лен и памук, могат да издържат на силните обороти на пералнята. Други материи са по-деликатни. Ако трябва да почистите петно от пот върху дрехи от кожа, коприна или вълна, ръчното пране или третирането само на определената зона е по-добър вариант.

Освен това внимавайте с дрехи, които са изработени от два или повече различни типа материи. Ако се опитвате да определите как да премахнете петна от пот от шапка, вземете предвид всяка част от шапката. Коя е най-чувствителната материя от нея? Ако по-голямата част от шапката е изработена от памук, но също така има лента от коприна или велур около периферията, приемете, че е направена от коприна или велур и я изперете ръчно.

 

Домашни средства за премахване на петна от пот

Много хора прибягват до натурални средства за премахване на петна, особено за деликатни тъкани. Но това не винаги е най-добрият вариант. Определени средства за премахване на петна като например перхидрол и лимонов сок, могат да избелят цветните дрехи. Белият оцет може и да премахва петна и да прави дрехите меки, но мнозина са открили, че киселинността му може с времето да разруши гумените и пластмасовите части на Вашата пералня. Други домашни средства като например солта и стритият аспирин се нуждаят от часове, за да разбият химикалите в петното от пот и да го премахнат.

Перилните препарати на Persil действат бързо и са създадени да бъдат достатъчно издръжливи, за да се справят с петната, но и да са деликатни към материите и Вашата пералня.

Не търпете повече неудобство поради жълти петна. Използвайте перилен препарат на Persil, за да се справите с тези петна и тяхната миризма.

Още продукти

  • Persil Universal Прах

    Persil Universal прах

  • Persil Universal Гел

    Persil Universal гел

  • Persil Color Прах

    Persil Color прах

Най-новото от Persil

  • Как да премахнете петна от мастило и химикал

    Как да премахнете петна от мастило и химикал

  • Как да премахнете петна от пот от ризи

    Как да премахнете петна от пот от ризи

  • Как да премахнете петна от кафе и чай

    Как да премахнете петна от кафе и чай