Skip to Content

Как да премахнете петна от текстилни материи

Петната се случват, когато най-малко ги очаквате, и сякаш провалят целия Ви ден. Или поне това се случваше преди. Въпреки че петната ще се появят, независимо колко се опитвате да ги избегнете, те не трябва да Ви отчайват или отстраняването им да Ви костват усилия. С правилния перилен препарат на Persil можете да се справите с петната върху всеки тип тъкан.

Най-важното за петната върху текстилни тъкани

В ежедневието си може да се сблъскате с най-разнообразни петна. Различните типове петна, които могат да загрозят панталони, ризи, блузи и якета, включват петна от дезодорант, от пот и петна под мишниците, мухъл и плесен, кръв, както и петна от мазнина. Да знаете с какъв тип петно си имате работа, е от съществено значение, за да можете да го премахнете напълно.

Как да премахнете петна от специални типове тъкани

Премахване на петна от кожа

Кожените якета, панталони и палта обикновено изискват едно основно изпиране в годината. Но ако случайно нацапате с гуакамоле кожената си дреха, ще трябва да я почистите бързо. При кожата третирането на конкретното място често е най-доброто решение. В зависимост от петното, премахнете колкото може повече от непопилата течност и частици. Смесете Вашия препарат Persil с вода и нанесете върху петното. Изплакнете с мокра кърпа. След като приключите, нанесете препарат за поддръжка на кожа върху зоната, за да гарантирате, че материята остава мека и гъвкава.

Премахване на петна от полиестер

Когато перете дрехи от полиестер, използвайте Вашия препарат Persil единствено за предварително третиране и премахване на петна. Белината и други домашни разтвори могат да увредят тъканта и да причинят повече вреда, отколкото полза.

Премахване на петна от коприна

Коприната е деликатна материя и трябва или да се пере на ръка, или да бъде занесена за професионално почистване. При петна третирайте конкретната зона с Perwoll Wool & Silk, който е деликатен към материята и не рискувате да я увредите.

Премахване на петна от велур

Велурът е просто тип кожа с кадифена повърхност и повдигнати влакна. Когато велурът се изцапа с петно, кадифената текстура на материята може да бъде увредена. В много случаи ще се наложи да занесете велурените си дрехи и принадлежности за професионално отстраняване на петното и възстановяване на повърхността. Но ако сте решени да премахнете петното сами, първо отстранете колкото се може повече влага с чиста кърпа. След това нанесете малко количество препарат и вода върху зоната. Изплакнете с мокра кърпа, след това попийте, докато остане сухо. Изсушете на въздух и проверете за други петна. За да възстановите мъхестата повърхност на материята, използвайте велурена четка след отстраняване на петното.

Премахване на петна от памук

Памукът е издръжлива материя. Но способността ѝ да „диша“ я прави податлива на петна от пот. В повечето случаи предварителното третиране с препарат на Persil и изпирането при висока температура обикновено премахват тези петна.

Премахване на петна от лен

Ленът е „дишаща“ материя като памука, което го прави идеален за лятно облекло. Порестата му структура също така означава, че задържа петната по-лесно, отколкото други материи. За да се справите с петната, може да трябва да удължите времето за предварителното третиране. Може да се наложи да се остави за около час с препарата Persil, за да проникне добре в материята. Не забравяйте винаги да проверявате етикета на дрехата, за да сте сигурни, че перете при правилната температура.

Премахване на петна от вълна

Вълната е деликатна материя като коприната, но лесно може да се разнищи в пералната машина. Поради това е важно да проверите етикета на дрехата, за да видите дали вълната трябва да бъде изпирана ръчно или трябва да се занесе на професионално почистване, когато има петно. За да премахнете каквото и да е петно от вълна, действайте колкото се може по-бързо. Попийте зоната с вода и Вашия препарат Persil, за да не позволите на петното трайно да проникне във влакната на вълната.

Премахване на петна от други материи

Независимо с каква материя си имате работа, винаги проверявайте етикета на дрехата, за да видите дали може да се пере в пералня и при каква температура. Някои като например кашмир, сатен, жоржет, шифон, изкуствена коприна и вискоза са чувствителни и трябва да се перат на ръка.

Синтетични материали като полиетилен, ацетат, найлон и ликра са достатъчно устойчиви, за да се перат в пералня. Това означава, че можете да се справите с петната бързо и с малко усилие, ако действате достатъчно експедитивно. Микрофибърът може да се пере в пералня или ръчно, когато искате да премахнете петна, но не трябва да бъде изпиран заедно с други типове тъкани.

Премахване на специални типове петна от текстилни тъкани

Течни петна: вино, кафе и чай, вода, мастила, кръв

  • Попийте петното, за да премахнете колкото може повече течност;
  • Обърнете тъканта обратно и изплакнете опаката страна с не много студена вода;
  • Нанесете препарат Persil;
  • Изперете и изплакнете.

Твърди и полутвърди замърсители: зеленчуци, плодове, горчица, кетчуп и сосове, повръщано, мазнини

  • Използвайте лъжица, за да изстържете колкото можете повече от тъканта;
  • Попийте с чиста бяла кърпа, за да премахнете оставащата течност;
  • Нанесете препарат Persil;
  • Изперете и изплакнете.

Петна от прахообразни и мъхести замърсители: куркума, мухъл и плесен, грим

  • Избършете прахообразното вещество или го изтръскайте, за да премахнете колкото се може повече от него (може да излезете навън, за да предотвратите появата на други петна вътре);
  • Нанесете препарат Persil;
  • Изперете и изплакнете.

Сложни ситуации при петна върху текстилни материи: Как да премахнете засъхнали петна

Ще откриете, че старите и засъхнали петна са много по-трудни за почистване от пресните. Ако има някакви твърди материали, първо ги изстържете от петното с лъжица. След това поставете дрехата в разтвор на препарат на Persil в топла вода. Оставете материята да се накисне за няколко часа или дори за през нощта преди да изперете.

Премахване на петна от текстилни материи: Стъпка по стъпка

  1. Изберете препарат за премахване на петна, който е подходящ за Вашия тип и цвят материя
  2. Третирайте предварително петното, ако е необходимо, накиснете упоритите или засъхналите петна
  3. Изперете текстилната материя в пералня или на ръка
  4. Проверете петното след изпиране, за да видите дали е изчезнало

Изберете препарат

Преценете типа и цвета на материята и погледнете етикета на дрехата преди да изберете препарат. Използвайте:

Третирайте предварително петното

Премахнете твърдите частици замърсител, като го изстържете с лъжица или тъп нож. Попийте всяка течност с хартиена кърпа или чиста бяла кърпа. Обърнете тъканта обратно, изплакнете опаката страна с не много студена вода. Нанесете Вашия препарат Persil върху предната страна на петното, като деликатно го втривате. Оставете го да престои само няколко минути, след което изплакнете.

Изперете и изплакнете

Изперете дрехата колкото е възможно по-бързо на най-високата температура, която не би увредила материята. Вижте етикета на дрехата за тези инструкции. Използвайте същия перилен препарат на Persil за цикъла на изпиране.

Проверете петното

След като дрехата е била изпрана, проверете дали петното е изчезнало. Ако не е, повторете стъпките за предварително третиране и изпиране.

Опитвате се да премахнете упорито петно? В зависимост от избрания от Вас тип материя може да има разлика в стъпките за отстраняване на петното, но с правилния препарат на Persil ще можете да отстраните почти всяко петно от почти всяка тъкан.

Още продукти

  • Persil Universal Прах

    Persil Universal прах

  • Persil Sensitive прах

    Persil Sensitive прах

Най-новото от Persil

  • Как да премахнете петна от мастило и химикал

    Как да премахнете петна от мастило и химикал

  • Как да премахнете петна от пот от ризи

    Как да премахнете петна от пот от ризи

  • Как да премахнете петна от кафе и чай

    Как да премахнете петна от кафе и чай