Skip to Content

Премахване на петна от чаршафи

Независимо дали случайно сте изпуснали малко чипс на леглото, докато гледате серия след серия по Netflix, или сте се събудили изпотени поради кошмар, петната по чистите Ви чаршафи са неприятни. Но те не трябва да остават изцапани. С няколко съвета можете лесно да премахнете много от най-честите петна.

Премахване на петна от чаршафи

Типовете петна по чаршафите

Макар всяко едно петно да може да загрози Вашите чаршафи, най-честите типове са от пот, кръв и мазнина. Независимо дали става дума за петна от мазнина или олио, петна от пот или дезодорант, животинска кръв или такава от менструален цикъл, номерът да отстраните всяко едно от тях е да действате възможно най-бързо, така че петното да не засъхне.

Премахване на петна от чаршафи: Стъпка по стъпка

Какво трябва да направите, ако се събудите и видите петна по чаршафите?

  • Изберете препарат на Persil според цвета на чаршафите си;
  • Третирайте предварително с Вашия препарат;
  • Изперете и изплакнете;
  • Проверете дали петното е изчезнало.

Избор на препарат

Преди да третирате което и да е петно, вижте етикета на чаршафите си, за да се уверите, че могат да се перат в пералня. Някои фини тъкани изискват по-деликатна грижа. За този тип материи препаратът Perwoll Wool & Silk е нежен, но ефективен вариант. За цветни чаршафи използвайте Persil Color или Persil Color Гел като препарат за премахване на петна и перилен препарат. За бели тъкани най-добрата опция е Persil Universal или Persil Power Гел.

Третирайте предварително

Премахнете колкото можете повече излишна течност или твърди частици от петното. Изплакнете опаката страна с не много студена вода, след това нанесете Вашия перилен препарат Persil върху предната страна на петното. Оставете да престои няколко минути, след което изплакнете.

Изперете бързо

Температурата за пране на Вашите чаршафи зависи от типа петно. За петна от изпотяване, както и за петна от мазнина, изперете на най-високата температура, която не би увредила материята. Но за петна от кръв трябва да използвате студена вода. За щастие, Persil Universal и Color са студено активни, което означава, че се справят добре в студена вода.

Проверете след изпиране

Преди да изсушите, проверете дали петното е изчезнало. Ако не е, повторете стъпките по-горе. Не сушете, в противен случай петното може трайно да остане върху чаршафа. Ако става дума за жълти петна от изпотяване, ще трябва да проверите също така дали е отстранена и миризмата.

Как да премахнете петна от чаршафи с различни цветове или от различни материи

Ако трябва да премахнете кръв от бели чаршафи, винаги използвайте Persil Universal като Ваш перилен препарат. За цветни чаршафи използвайте версията на перилния препарат за цветно пране. Не смесвайте двете, тъй като всеки е предназначен за определен тип пране.

Типът материя, от която са направени чаршафите, ще определи дали могат да се перат в пералня или трябва да бъдат изпрани на ръка. Памукът е издръжлив и лесно може да понесе третирането на петна и изпирането в пералня. Но фини тъкани като коприна например, изискват деликатно ръчно пране с Perwoll Wool & Silk.

Сложни случаи: Петна върху чаршафи

Как да премахнете засъхнала кръв от чаршафи?

Ако трябва да отстраните засъхнала или стара кръв от чаршафи, най-доброто решение е да накиснете чаршафа в не много студена вода. Това ще „съживи“ петното и ще направи премахването му по-лесно. След около час накисване, следвайте същия процес на предварително третиране като по-горе.

А как да се справите със засъхнали петна от мазнина?

Въпреки че може да изглежда странно, добавянето на мазнина върху засъхнало петно от мазнина всъщност може да го „съживи“ и да улесни премахването му. След като „съживите“ петното, просто третирайте предварително зоната и изперете във възможно най-горещата вода.

Премахване на жълти петна от изпотяване от чаршафи:

За да се справите с тези грозни петна от пот, накиснете чаршафите си в разтвор от перилен препарат на Persil в не много студена вода за около час. След това третирайте предварително петното и изперете както обикновено.

Петна от пот, мазнина и кръв, които загрозяват Вашите чаршафи, Ви докарват до отчаяние? Премахнете ги лесно с тези инструкции.

Още продукти

  • Persil Universal Прах

    Persil Universal прах

  • Persil Sensitive прах

    Persil Sensitive прах

Най-новото от Persil

  • Как да премахнете петна от мастило и химикал

    Как да премахнете петна от мастило и химикал

  • Как да премахнете петна от пот от ризи

    Как да премахнете петна от пот от ризи

  • Как да премахнете петна от кафе и чай

    Как да премахнете петна от кафе и чай