Най-важното за премахването на петна

Изпирането на дрехите Ви с висококачествен перилен препарат може да ограничи петната, но предварителното третиране на петната със същия препарат може да помогне дори още повече.

 

Важното нещо, което да направите при всяко едно петно, е да внимавате и да действате бързо. Толкова много петна остават трайно просто защото не са били забелязани преди да хвърлите дрехата в сушилнята. Съществуват и няколко типа петна, на които да обърнете внимание. Някои са базирани на протеини (като петна от пот), други на течност (като плодов сок и вино), а трети – на мазнини (петната от различни видове мазнина).

 

Независимо с какъв тип петно си имате работа, има няколко общи неща, които трябва да знаете:

 

  • Винаги първо гледайте етикета с инструкции за третиране на дрехата. Този етикет ще ви каже с какъв тип тъкан си имате работа, така че да можете да решите дали да изперете на ръка дрехите или да ги хвърлите в пералнята. Там също е оказана правилната температура, на която може да се пере дрехата.
  • Изберете препарат за премахване на петна и перилен препарат според типа и цвета на материята. За фини тъкани е подходящо да използвате Perwoll Wool & Silk. За цветно пране – Persil Color или Persil Color Гел. За бели тъкани – Persil Universal или Persil Power Гел.
  • Ако има непопило количество мазнина с гъста или течна консистенция, отстранете я бързо, преди да обработите с препарата на Persil. Може също така да се наложи да промиете опаката страна на някои петна с хладка вода.
  • Не слагайте дрехите в сушилнята, докато петното не е изчезнало напълно. Можете да повтаряте процедурата за предварително третиране, докато се опитвате да премахнете петното от дрехата – но само ако то все още е мокро.

 

Важни разлики при премахването на петна

Важно е да отделите време и да се запознаете със специфични техники за премахване според вида петно. Макар някои да звучат много подобни като техника, някоя стъпка може да е различна. Например някои може да изискват изпиране в студена вода, докато при други да е необходимо винаги пране в гореща вода.

 

Въпроси и отговори

Ако се имате петно и не сте сигурни какви стъпки да предприемете, ето някои често задавани въпроси, които може да Ви помогнат.

 

1. Трябва ли да избелвам дрехите си?

В повечето случаи – не. Макар избелването на дрехите да ги прави по-бели, то също така може изцяло да промени цвета им. Ако сте нанесли белината само на едно място, ще се получи изцяло ново петно, което е дори още по-трудно за отстраняване. Освен това белината не реагира особено добре с някои материи. Например, тя има склонност да ожълтява полиестера и да уврежда влакната на памука.

 

2. Какво ще кажете за домашните средства за премахване на петна?

Домашните средства първоначално могат да Ви спестят време и пари, но няма да си струват, заради вредите, които ще причинят по-нататък. Някои като например лимонов сок и перхидрол, по естествен начин ще избелят цветни дрехи. Други като оцет и сол, с времето могат да увредят пералнята Ви.

 

3. Какво да направя, ако не съм вкъщи, когато се изцапам с петно?

Първо, не се паникьосвайте. Вземете чиста кърпа и подсушете. Попийте възможно най-много течност от петното със суха кърпа, след това намокрете петното с първата кърпа. Ако петното не изсъхне, ще е много по-лесно да го премахнете.

 

4. Как да не позволя на петното да се разпространи?

Попивайте. Каквото и да правите, не търкайте или изстъргвайте. Просто попивайте.

 

Трябва да отстраните петно от дрехите си? С правилния препарат на Persil и няколко съвета това е лесно.

Press Play to listen to the article

Your browser does not support HTML5 <AUDIO> element. Download audio.